• 100% onafhankelijk
  • Gecertificeerd volgens NEN 8025

Waarom een niet werkende aardlekschakelaar in stacaravan of chalet gevaarlijk is

De klant wist van niets, toch was er een onveilige situatie in zijn stacaravan

Laatst constateerde onze inspecteur dat de aardlekschakelaar ontbrak binnen de groepenkast van een stacaravan die hij inspecteerde. De klant verklaarde dat hij er altijd van was uitgegaan dat de camping verantwoordelijk was voor de aardlekschakelaar en dat zijn groepenkast via de camping daarop was aangesloten.

Echter…, bij navraag bleek dat niet ’t geval.  De stacaravanbezitter was – op z’n zachts gezegd – verbouwereerd over dit heikele en gevaarlijke misverstand. Hij stond namelijk al 28 jaar in deze setting op de camping.

Begrijpelijk dat onze inspecteur de stacaravan zonder aardlekschakelaar niet goedkeurde.

De klant heeft de situatie trouwens snel en veilig opgelost. Binnen zijn groepenkast liet hij door een erkend installateur een aardlekschakelaar installeren. Hieronder het beeld van de situatie vóór en na de aanpassing.

Bij de herkeuring van zijn stacaravan heeft de klant de Second Home Check veiligheidssticker alsnog verdiend. 👍

Wat is een aardlekschakelaar?

Een aardlekschakelaar zorgt ervoor dat installatie (stacaravan of chalet) die erop is aangesloten spanningsloos gemaakt kan worden. Hij controleert als het ware wat erin gaat en er ook weer uit moet komen. Kortom; hij vergelijkt constant de stroomsterkte die aan beide zijden loopt. Wijkt die stoomsterkte meer af dan de waarde die op de aardlek staat, dan schakelt hij de stroom uit. Want er is dan een aardlek waar stroom weglekt. Vandaar de naam aardlekschakelaar. De aardlekschakelaar beveiligt de installatie tegen lekstroom.

In een stacaravan of chalet zijn er meestal 2 groepen die op de aardlekschakelaar zijn aangesloten. Op 1 groep zit de keuken en op de 2de groep meestal de overige aanwezige apparatuur zoals een tv of oplader mobiele telefoon.

Wat is het gevaar van een niet werkende aardlekschakelaar?

Zodra er een lekstroom ontstaat die boven de 30 milliampère uitkomt, schakelt de aardlekschakelaar de stroom uit.

Stel je de volgende situatie voor. Als je een niet deugdelijk apparaat aansluit op het stopcontact en je raakt het metalen gedeelte van het apparaat aan, dan zal een deel van de stroom via je lichaam naar de aarde stromen. Zo’n situatie kan levensgevaarlijk zijn. Een werkende aardlekschakelaar voorkomt zo’n situatie omdat hij zo’n lekstroom signaleert en de stroom uitschakelt.

Waarom de aardlekschakelaar regelmatig getest moet worden?

Het periodiek testen van de aardlekschakelaar kan dus van levensbelang zijn. Zo’n test bestaat uit een meting van de uitschakeltijd en een meting van de uitschakelstroom. Voor het verkrijgen van de juiste testgegevens moet de metingen in een bepaalde volgorde worden uitgevoerd. Omdat de aardlekschakelaar een mechanisch werkende beveiliging is, bestaat bij de eerste meting de meeste kans dat de mechanische onderdelen verkleefd zijn. Vandaar dat je regelmatig moet testen; hij zit nog wel eens vast…

Hoe controleer je of de aardlekschakelaar goed werkt?

Op de aardlekschakelaar hoort een testknop te zitten. Vaak is die aangeduid met de letter T of met TEST. Druk deze knop in om te testen. Als de aardlekschakelaar naar behoren functioneert, wordt de achterliggende installatie uitgeschakeld. Na het testen moet je de aardlekschakelaar weer normaal kunnen inschakelen.

Als je de aardlekschakelaar gaat testen, zorg er dan eerst voor dat de aangesloten installaties uitgeschakeld zijn door de stekker uit het stopcontact te halen. Vervolgens klik je op de testknop waardoor de aardlekschakelaar uitgeschakeld wordt. Tenminste zo zou het moeten zijn. Schakelt die niet uit? Neem dan contact op met een erkend installateur om de aardlekschakelaar te laten vervangen door een nieuwe.

Hoe vaak moet je de aardlekschakelaar controleren?

Fabrikanten schrijven eenmaal per maand voor. Wij adviseren de aardlekschakelaar minstens 1 x per halfjaar te testen.

41 inspectiepunten

Onze inspecteurs controleren tijdens een veiligheidskeuring de staat van elektra, gas, en waterinstallatie. Zij voeren een vochtmeting uit en beoordelen de staat en conditie van de buitenzijde. 15 inspectiepunten vallen onder de noemer elektra en een inspectie van de groepenschakelaars inclusief die van de aardlekschakelaar worden uitgebreid getest en gekeurd.

Wil je weten of je stacaravan of chalet veilig is? Vraag een keuring aan!

Wil je weten waarop onze installateur let bij een keuring? Vraag de gratis checklist aan.

Jouw recreatiewoning

Je gegevens

Contactgegevens

Voorkeursdag

Hartelijk dank voor je aanvraag. Eén van onze medewerkers belt je binnen 24 uur (op werkdagen) om de afspraak in te plannen.

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.