fbpx
  • 100% onafhankelijk
  • Gecertificeerd volgens NEN 8025

Hoe veilig is de gasslang in je stacaravan of chalet?

Regelmatig controleren gasslang

De noodzaak van het regelmatig controleren en op tijd vervangen van de gasslang is helaas niet bij iedereen bekend. Vandaar dat onze inspecteur nogal eens gasslangen tegenkomt in een chalet of stacaravan die niet aan de voorschriften voldoen en hij daarom moet afkeuren.

De meeste mensen weten dat een gasslang aan slijtage onderhevig is en dat die regelmatig gecontroleerd moet worden. Maar wat is regelmatig? En bij welke leeftijd is een gasslang aan vervanging toe? Producenten van gasslangen zoals GOK, Badé, Pigtail, DWS en Truma hanteren een levensduur van 5 tot 10 jaar op gasslangen. Gek genoeg bestaan er geen wettelijke voorschriften voor de houdbaarheid van de gasslang. Ons advies? Vervang hem binnen 5 jaar!

Waarom tijdig de gasslang vervangen?

De gasslang is gemonteerd tussen de gasfles en de vaste gasleiding van de stacaravan of chalet. Omdat gasslangen van rubber zijn, kunnen ze uitdrogen. Dat gebeurt na verloop van tijd door weersinvloeden en slijtage. Let op: door de huidige droge en warme zomers kan de gasslang sneller uitdrogen.

Hoe controleren gasslang

Op een gasslang staat een datum. Dat is de datum waarop de gasslang geproduceerd is of de datum waarop die vervangen moet worden. Welke tekst je op de gasslang aantreft, verschilt per producent. Wij adviseren je de gasslang visueel om de 6 maanden te controleren, bijvoorbeeld aan ’t begin én ’t eind van het seizoen.

Kijk kritisch naar slijtage, lekkage en/of beschadigingen. Gasslangen met zichtbare beschadigingen of uitdrogingsscheurtjes mogen NOOIT gebruikt worden. Constateer je zoiets, dan moet je de gasslang DIRECT vervangen. Kijk ook naar de slangklemmen. Zijn die op de juiste wijze bevestigd? Is een flexibele slang direct aangesloten op een normale gasleiding, dan moet de gasslang zijn voorzien van ten minste 2 slangklemmen.

Uitgangspunt bij aankoop gasslang

Koop altijd een gasslang die speciaal is ontworpen voor propaan- of butaangas. Zo’n geschikte gasslang herken je aan de volgende opdruk op de slang:

  • Jaar van fabricage of uiterlijke vervangingsdatum.
  • NEN-EN 559 / NEN 5654 (rubbergasslang).

Het advies van onze inspecteur

  • Kies bij aankoop van een gasslang voor een recente productiedatum of late vervangingsdatum.
  • Controleer de gasslangen voor gebruik altijd visueel.
  • Inspecteer de gasslangen na installatie elke 6 maanden visueel.
  • Vervang de gasslang bij verkleuring, vervorming, beschadiging of de eerste tekenen van poreusheid.
  • Neem geen risico; vervang de gasslang bij twijfel.
  • Vervang de gasslangen binnen 5 jaar.

Wanneer keuren wij de gasslang af?

Gasslangen en koppelingen moeten altijd vrij bereikbaar en zichtbaar zijn voor de inspectie! Constateren wij (visueel) slijtage, lekkage en/of beschadigingen, dan keuren wij de gasslang af. Ook als de productie- of vervangingsdatum onleesbaar is, keuren wij de gasslang af.

Wat prakijkvoorbeelden

Kijk en vergelijk:

Gasslang met verlopen datum. IS AFGEKEURD!Gasslang met verlopen datum.

IS AFGEKEURD!

 

Gasslang met onleesbare datum. IS AFGEKEURD!Gasslang met onleesbare datum.

IS AFGEKEURD!

 

Gasslang die voldoet aan de norm. IS GOEDGEKEURD.Gasslang voldoet aan de norm.

IS GOEDGEKEURD!

 

Jouw recreatiewoning

Je gegevens

Contactgegevens

Voorkeursdag

Hartelijk dank voor je aanvraag. Eén van onze medewerkers belt je binnen 24 uur (op werkdagen) om de afspraak in te plannen.

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.