• 100% onafhankelijk
  • Gecertificeerd volgens NEN 8025

Zo voorkom je problemen bij de verkoop van je stacaravan

Ben je van plan je stacaravan of chalet te verkopen? Let er dan op dat je een aantal zaken goed regelt. Als je dat niet doet, kan het bij de verkoop van je stacaravan of chalet leiden tot narigheid.

Op welke gevaren moet je letten als je je stacaravan of chalet wilt verkopen?

Stacaravan verkopen zonder standplaats

Wil je alleen je stacaravan verkopen zonder de standplaats? Dan zijn er eigenlijk geen regels waarmee je rekening moet houden. Jouw stacaravan of chalet mag je aan iedereen verkopen. Ook de campingeigenaar heeft daarover niets te zeggen. Wel is het verstandig een schriftelijke overeenkomst voor de koper op te stellen. Daarin vermeld je duidelijk dat je alleen de caravan verkoopt en niet je standplaats. Leg ook vast wie de kosten betaalt voor het verplaatsen van je stacaravan of je chalet.

Stacaravan verkopen met staanplaats

Je hebt een uniek plekje op de camping en verwacht dat juist die mooie staanplaats je helpt een goede verkoopprijs voor je stacaravan te krijgen. Maar let op; je kunt alleen je stacaravan of chalet verkopen en niet de plaats waarop hij staat. Wil je dat de koper van jouw stacaravan op dezelfde plek kan blijven staan? Bespreek dat vóór de koop met de campingeigenaar, want alleen hij mag beslissen of hij met de nieuwe eigenaar een huurovereenkomst sluit. Krijg je van de campingondernemer toestemming om te verkopen met behoud van standplaats? Vraag hem een schriftelijke bevestiging, want zo voorkom je problemen achteraf.

Soms vraagt de campingeigenaar een bepaald percentage van de verkoopsom. Als je vooraf niets afspreekt over de bemiddelingstaken kan een lastige situatie ontstaan. Jij hebt het recht de kosten af te wijzen, maar de campingondernemer mag weigeren om een nieuwe huurovereenkomst af te sluiten met de nieuwe eigenaar.

Onverplaatsbare recreatiewoning verkopen

Stacaravans en chalets zijn in principe verplaatsbaar en kun je verplaatsbaar houden. Recreatiewoningen die steen voor steen of plank voor plank zijn opgebouwd, zijn niet verplaatsbaar. Zo’n onverplaatsbare recreatiewoning kan alleen verkocht worden met behoud van de huurovereenkomst. Kortom; als verkoper ben je in dit geval altijd afhankelijk van de medewerking en toestemming van de vakantiepark- of campingondernemer.

Bij herstructurering van het recreatieterrein

Wil de campingeigenaar zijn terrein opnieuw inrichten, dan wil hij de huurovereenkomst misschien opzeggen. Als hij dat wil, moet die opzegging schriftelijk gebeuren per aangetekende brief of moet de brief persoonlijk overhandigd worden. In de RECRON-voorwaarden is hiervoor geen regeling getroffen. Dat betekent feitelijk dat jullie samen een oplossing moeten vinden. Je kunt eventueel vragen om een vergoeding.

Je rechten als recreant

In tegenstelling tot je rechten als huurder van een woonhuis, geldt bij de huur van recreatiegrond geen huurbescherming. Dat komt omdat je staanplaats juridisch wordt gekwalificeerd als ongebouwd onroerend goed. De wet kent geen voorgeschreven opzeggingsgronden bij de beëindiging van huur van ongebouwd onroerend goed. Om tegemoet te komen aan de belangen van de recreant, zijn de RECRON-voorwaarden voor vaste plaatsen opgesteld.

De verkoopprijs of aankoopprijs van je stacaravan bepalen?

Wil je weten wat je stacaravan of chalet waard is? Die waarde is afhankelijk van een aantal factoren. Factoren die een rol spelen zijn de veiligheid en de bouwkundige staat.

Kies voor pakket StaZeker als je wilt weten of je stacaravan of chalet veilig is en in welke staat hij verkeert.

Kies voor pakket StaVerzekerd als je wilt weten of je stacaravan of chalet veilig is en wat de dagwaarde is.

Vragen? Bel ons vandaag nog!

Jouw recreatiewoning

Je gegevens

Contactgegevens

Voorkeursdag

Hartelijk dank voor je aanvraag. Eén van onze medewerkers belt je binnen 24 uur (op werkdagen) om de afspraak in te plannen.

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.