• 100% onafhankelijk
  • Gecertificeerd volgens NEN 8025
Totaalscore 9.1 /10 138 beoordelingen

Een nieuw chalet kopen? Denk aan de opleverkeuring!

Hoe weet je of een chalet dat wordt opgeleverd zonder gebreken is? Om daarover meer zekerheid te hebben, is het verstandig om er een professional naar te laten kijken.

Voordat de eigenaar de sleutels krijgt uitgereikt, is het gebruikelijk dat de eigenaar en de aannemer het chalet samen bekijken. Tijdens zo’n rondleiding wordt visueel bekeken of het chalet zo wordt opgeleverd als is afgesproken. Na zo’n rondgang door het chalet draagt de aannemer de sleutels over aan de eigenaar. Dat moment wordt ook wel de officiële oplevering genoemd.

Komen na die officiële oplevering toch nog zaken aan het licht die tijdens de laatste inspectie over het hoofd zijn gezien, dan kunnen die als verborgen gebreken worden aanmerkt. De eigenaar kan ze later eventueel reclameren.

Is het prettig als je later gebreken moet reclameren? Nee, hélemaal niet! Het naderhand ontdekken van gebreken werkt frustratie en ergernis in de hand, wat zowel geldt voor de aannemer als voor de eigenaar.

Dat komt bijvoorbeeld omdat het werkteam van de aannemer niet meer op het park aanwezig is. Er moet opnieuw tijd worden ingepland om de verborgen gebreken te herstellen. De agenda’s moeten worden afgestemd, wat meestal niet zonder frictie verloopt.

En bedenk dat gebreken herstellen in een onbewoond chalet gemakkelijker is dan in een chalet dat al is volledig is bewoond. Denk bijvoorbeeld aan geluidsoverlast, werklui over de vloer, rommel en stof.

Wat ontdekte onze inspecteurs zoal bij opleverkeuringen?

  • Ontbreken van de kitlaag in de badkamer.
  • Ontbreken van dakbedekking.
  • Ontbreken van bladvangers.
  • Te lage warmwatertemperatuur. Die moet minstens 55 graden zijn.
  • Spijkers die uitsteken op de gevelbekleding.
  • Onjuist aangebracht raamrubber bij kozijnen.
  • Bollingen in pvc-vloer badkamer – waarschijnlijk te strak gespannen.
  • Draaikiepraam nastellen.
  • Bij lamp ontbreekt een peer.

De 3 stappen van een opleverkeuring

Tijdens de opleverkeuring, die de inspecteur van Second Home Check uitvoert, wordt gekeken naar de bouwkundige staat en veiligheid. Hieronder verstaan wij: constructie binnen/buiten, elektra, water en vocht. Maar wij kijken ook naar netheid van montage en afstelling.

Stap 1

Afspraak maken met Second Home Check voor een opleverkeuring of opleverkeuringen. Bij meerdere opleverkeuringen kunt u in aanmerking komen voor projectkorting. De opleverkeuring gebeurt over het algemeen op de dag van oplevering zoals die staat in de officiële uitnodiging van de aannemer.

TIP: Hoe eerder de afspraak wordt gemaakt, des te meer kans dat de opleverkeuring kan plaatsvinden op de voorkeursdatum.

Stap 2

Verzamel de officiële documenten van het chalet zoals bestek, bouwtekening, meer – en minderwerklijsten, verkoopbrochure en eventuele aandachtspunten die al tijdens de bouw zijn besproken. Het is voor de inspecteur van toegevoegde waarde om deze documenten te ontvangen.

Stap 3

Tijdens de dag en het tijdstip van de oplevering ontmoet de eigenaar, de inspecteur en de aannemer elkaar. Meestal gebeurt dit voor het chalet om daarna met elkaar naar binnen te gaan. Tijdens de opleverkeuring kan de eigenaar vragen stellen. Eventuele gebreken worden per ruimte genoteerd en met beeld vastgelegd (foto’s). De inspecteur vat zijn bevindingen samen in het overzichtelijke Rapport Opleverkeuring. Het Rapport Opleverkeuring werkt de inspecteur op kantoor uit. Meestal is het binnen 2 werkdagen gereed. Na betaling wordt het rapport als pdf naar de eigenaar gemaild. Op verzoek sturen wij het lijvige rapport toe. Dit kost €7,50.

Voordelen van een opleverkeuring?

Met een opleverkeuring ontstaat meer inzicht in de bouwkundige staat en veiligheid van een nieuw chalet. Daar komt nog bij dat met het onafhankelijke Rapport Opleverkeuring is vastgelegd wat de situatie is ten tijde van de oplevering. Anders gezegd; er staat zwart op wit welke zaken nog moeten worden opgepakt of verbeterd en dat versterkt de positie van de eigenaar.

Een opleverkeuring is een win-win voor zowel de bouwer als de eigenaar.

Meer weten over een opleverkeuring? Bel voor meer informatie: 0315 – 74 57 05

Jouw accommodatie

Je gegevens

Contactgegevens

Voorkeursdag

Hartelijk dank voor je aanvraag. Eén van ons team belt je binnen 24 uur (op werkdagen).

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.