• 100% onafhankelijk
  • Gecertificeerd volgens NEN 8025
Totaalscore 9.2 /10 230 beoordelingen

Energielabel voor groepsaccommodaties verplicht vanaf 2024

Sinds 1 januari 2024 is het voor groepsaccommodaties in Nederland verplicht om over een energielabel te beschikken. Of je nu een groepsverblijf beheert op een vakantiepark, resort, boerderij of hotel, het energielabel is een essentieel onderdeel geworden van de regelgeving.

In dit blogartikel gaan we dieper in op wat een groepsaccommodatie precies is, waarom een energielabel noodzakelijk is en hoe Second Home Check je kan ondersteunen bij het verkrijgen van dit label.

Wat is een groepsaccommodatie?

Een accommodatie wordt als groepsaccommodatie beschouwd als deze minimaal 20 slaapplaatsen heeft.

Hieronder de definitie van het CBS:

Een accommodatie met ten minste twintig slaapplaatsen die logies overwegend aan personen in groepsverband (geen gezinsverband zijnde) verstrekt, met slaapgelegenheid in kamers, zalen, huisjes, tenthuisjes, appartementen en / of tenten, die gasten mogelijk met ‘vreemden’ moeten delen. Onder groepsaccommodaties worden verstaan: kampeerboerderijen, vakantiehuizen, kindervakantiehuizen, scoutinghuizen, natuurvriendenhuizen, tentenkampen en logiesaccommodaties behorende tot watersportcentra en maneges.

Een groepsaccommodatie is een verblijfsplek waar meerdere individuen gezamenlijk kunnen verblijven, variërend van vriendengroepen en families tot sportteams en zakelijke groepen.

Deze accommodaties zijn ontworpen om comfortabel onderdak te bieden aan een groot aantal mensen en zijn voorzien van gemeenschappelijke ruimtes, eetfaciliteiten en andere voorzieningen geschikt voor groepen. Het doel is om een gezamenlijke ruimte te bieden waar diverse groepen kunnen samenkomen, verblijven en genieten van activiteiten, retraites of evenementen.

Kleinere accommodaties voor recreatief verblijf worden beschouwd als vakantiewoning. Een groepsaccommodatie, moet volgens de gegeven definitie (gebruiksfunctie voor het bieden van recreatief verblijf of tijdelijk onderdak aan minimaal 20 personen) altijd worden opgenomen als utiliteitsgebouw (logies, bijeenkomstfunctie).

Een groepsaccommodatie is een logiesfunctie. In een logiesfunctie kunnen zich één of meerdere logiesverblijven bevinden. Een logiesverblijf is een voor een enkel persoon of groep personen bestemd gedeelte (slaapkamer of slaapzaal) van een logiesfunctie.

• Als er meer dan één logiesverblijven in een gebouw liggen, die aangesloten zijn op een gemeenschappelijke verkeersroute, dan is het gebouw een logiesgebouw. Het moet dan als utiliteit opgenomen worden. Hieronder vallen o.a. hotels, of hotelappartementen/vakantieappartementen in een gebouw met gemeenschappelijke verkeersruimte.

• Als er maar één logiesverblijf in het gebouw is (wat ook voor een groep van maximaal 19 personen kan gelden), dan is het geen logiesgebouw en moet je het als woning opnemen.

Download bovenstaande informatie als PDF>

Energielabel voor groepsaccommodaties – uitdagingen en oplossingen

Het verkrijgen van een energielabel voor groepsaccommodaties kan complex zijn, gezien de variëteit aan locaties en voorzieningen. Een basisopname volstaat soms, terwijl in andere gevallen een utiliteitslabel nodig is. Hierbij ervaren EP-adviseurs van Second Home Check soms uitdagingen door onjuiste of onvolledige informatie van eigenaren. Het verstrekken van de correcte gegevens blijkt ook niet altijd eenvoudig.

Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) als leidraad

Het gebruik van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) bij het labelen van groepsaccommodaties is niet altijd eenduidig en dat maakt de procedure complex.

Hierover heeft de Kenniscentrum Energieprestatie Gebouwde Omgeving (KEGO) een verduidelijking gegeven:

De BAG heeft geen leidende rol bij het bepalen van de gebruiksfuncties voor het energielabel. De keuze voor de gebruiksfunctie wordt gebaseerd op de feitelijke situatie zoals de adviseur die aantreft tijdens de opname. Dit betekent dat een (voormalige) woning die momenteel als kantoor wordt gebruikt, ook als kantoor wordt gelabeld.

Desondanks bevat de BAG waardevolle informatie over alle adressen en gebouwen in Nederland en wordt deze beheerd door het Kadaster. Groepsaccommodatie-eigenaren kunnen via de BAG Viewer officiële gegevens over hun locatie raadplegen, waaronder bouwjaar, oppervlakte, gebruiksdoel en locatie op de kaart.

Via de BAG Viewer krijg je toegang tot essentiële gegevens. Ga naar BAG Viewer >

Hoe Second Home Check helpt bij energielabels voor groepsaccommodaties

Ben je de eigenaar van een groepsaccommodatie en beschikt deze nog niet over een energielabel? In dat geval adviseert Second Home Check om eerst de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) te raadplegen. Via de BAG Viewer kun je de benodigde gegevens vinden. Als je vervolgens een energielabel wilt verkrijgen, kun je een op maat gemaakte offerte aanvragen bij Second Home Check. Aangezien elke groepsaccommodatie uniek is, biedt Second Home Check uitsluitend gepersonaliseerde offertes aan.

Een offerte aanvragen is eenvoudig:

Stuur een e-mail naar info@secondhomecheck.nl

Of vul het formulier in op deze pagina: Energielabel offerte

Conclusie

Een energielabel voor groepsaccommodaties is sinds 2024 verplicht en draagt bij aan een duurzamere toekomst. Met de hulp van Second Home Check kun je voldoen aan deze verplichting.

Zorg voor de juiste informatie, raadpleeg de BAG, en vraag een offerte op maat aan om jouw groepsaccommodatie van het benodigde energielabel te voorzien. Samen werken wij graag aan een energiezuinige en duurzame toekomst voor groepsaccommodaties in Nederland.


Voor vakantiepark- en campingeigenaren

Recreatiewoningen seriematig van energielabel voorzien?

Lees onze blog hierover: Energielabels recreatiewoninhgen verplicht vanaf 1 januari 2024 >

Jouw accommodatie

Je gegevens

Contactgegevens

Voorkeursdag

Bedankt voor je aanvraag!

Je ontvangt binnen enkele seconden een bevestigingsmail van deze aanvraag in de mailbox. Heb je geen bevestigingsmail ontvangen en is die ook niet in je spambox beland, neem dan alsjeblieft contact op: 0315 – 74 57 05.

Heb je wel een bevestigingsmail ontvangen, zal één van onze teamleden zo spoedig mogelijk contact met je opnemen om de afspraak samen in te plannen.  In het hoogseizoen van april t/m augustus gebeurt dit helaas niet altijd binnen 24 uur. Wij danken voor je begrip.

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.

Jouw accommodatie

Je gegevens

Contactgegevens

Voorkeursdag

Bedankt voor je aanvraag!

Je ontvangt binnen enkele seconden een bevestigingsmail van deze aanvraag in de mailbox. Heb je geen bevestigingsmail ontvangen en is die ook niet in je spambox beland, neem dan alsjeblieft contact op: 0315 – 74 57 05.

Heb je wel een bevestigingsmail ontvangen, zal één van onze teamleden zo spoedig mogelijk contact met je opnemen om de afspraak samen in te plannen.  In het hoogseizoen van april t/m augustus gebeurt dit helaas niet altijd binnen 24 uur. Wij danken voor je begrip.

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.