
Energielabel voor groepsaccommodaties verplicht vanaf 2024
Sinds 1 januari 2024 is het voor groepsaccommodaties in Nederland verplicht om over een energielabel te beschikken. Of je nu een groepsverblijf beheert op een vakantiepark, resort, boerderij of hotel, het energielabel is een essentieel onderdeel geworden van de regelgeving.
In dit blogartikel gaan we dieper in op wat een groepsaccommodatie precies is, waarom een energielabel noodzakelijk is.
Wat is een groepsaccommodatie?
Een accommodatie wordt als groepsaccommodatie beschouwd als deze minimaal 20 slaapplaatsen heeft.
Hieronder de definitie van het CBS:
Een accommodatie met ten minste twintig slaapplaatsen die logies overwegend aan personen in groepsverband (geen gezinsverband zijnde) verstrekt, met slaapgelegenheid in kamers, zalen, huisjes, tenthuisjes, appartementen en / of tenten, die gasten mogelijk met ‘vreemden’ moeten delen. Onder groepsaccommodaties worden verstaan: kampeerboerderijen, vakantiehuizen, kindervakantiehuizen, scoutinghuizen, natuurvriendenhuizen, tentenkampen en logiesaccommodaties behorende tot watersportcentra en maneges.
Een groepsaccommodatie is een verblijfsplek waar meerdere individuen gezamenlijk kunnen verblijven, variërend van vriendengroepen en families tot sportteams en zakelijke groepen.
Deze accommodaties zijn ontworpen om comfortabel onderdak te bieden aan een groot aantal mensen en zijn voorzien van gemeenschappelijke ruimtes, eetfaciliteiten en andere voorzieningen geschikt voor groepen. Het doel is om een gezamenlijke ruimte te bieden waar diverse groepen kunnen samenkomen, verblijven en genieten van activiteiten, retraites of evenementen.
—
Kleinere accommodaties voor recreatief verblijf worden beschouwd als vakantiewoning. Een groepsaccommodatie, moet volgens de gegeven definitie (gebruiksfunctie voor het bieden van recreatief verblijf of tijdelijk onderdak aan minimaal 20 personen) altijd worden opgenomen als utiliteitsgebouw (logies, bijeenkomstfunctie).
Een groepsaccommodatie is een logiesfunctie. In een logiesfunctie kunnen zich één of meerdere logiesverblijven bevinden. Een logiesverblijf is een voor een enkel persoon of groep personen bestemd gedeelte (slaapkamer of slaapzaal) van een logiesfunctie.
• Als er meer dan één logiesverblijven in een gebouw liggen, die aangesloten zijn op een gemeenschappelijke verkeersroute, dan is het gebouw een logiesgebouw. Het moet dan als utiliteit opgenomen worden. Hieronder vallen o.a. hotels, of hotelappartementen/vakantieappartementen in een gebouw met gemeenschappelijke verkeersruimte.
• Als er maar één logiesverblijf in het gebouw is (wat ook voor een groep van maximaal 19 personen kan gelden), dan is het geen logiesgebouw en moet je het als woning opnemen.
Download bovenstaande informatie als PDF>
Energielabel voor groepsaccommodaties – uitdagingen en oplossingen
Het verkrijgen van een energielabel voor groepsaccommodaties kan complex zijn, gezien de variëteit aan locaties en voorzieningen. Een basisopname volstaat soms, terwijl in andere gevallen een utiliteitslabel nodig is. Hierbij ervaren EP-adviseurs van Second Home Check soms uitdagingen door onjuiste of onvolledige informatie van eigenaren. Het verstrekken van de correcte gegevens blijkt ook niet altijd eenvoudig.
Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) als leidraad
Het gebruik van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) bij het labelen van groepsaccommodaties is niet altijd eenduidig en dat maakt de procedure complex.
Hierover heeft de Kenniscentrum Energieprestatie Gebouwde Omgeving (KEGO) een verduidelijking gegeven:
De BAG heeft geen leidende rol bij het bepalen van de gebruiksfuncties voor het energielabel. De keuze voor de gebruiksfunctie wordt gebaseerd op de feitelijke situatie zoals de adviseur die aantreft tijdens de opname. Dit betekent dat een (voormalige) woning die momenteel als kantoor wordt gebruikt, ook als kantoor wordt gelabeld.
Desondanks bevat de BAG waardevolle informatie over alle adressen en gebouwen in Nederland en wordt deze beheerd door het Kadaster. Groepsaccommodatie-eigenaren kunnen via de BAG Viewer officiële gegevens over hun locatie raadplegen, waaronder bouwjaar, oppervlakte, gebruiksdoel en locatie op de kaart.
Via de BAG Viewer krijg je toegang tot essentiële gegevens. Ga naar BAG Viewer >
Voor vakantiepark- en campingeigenaren
Recreatiewoningen seriematig van energielabel voorzien?
Lees onze blog hierover: Energielabels recreatiewoninhgen verplicht vanaf 1 januari 2024 >