Energielabels recreatiewoningen verplicht vanaf 1 januari 2024
Alhoewel de regelgeving voor energielabels in Nederland al tientallen jaren van kracht is, waren recreatiewoningen tot nu toe uitgezonderd van deze labelplicht. Gezien de ontwikkelingen op Europees niveau, alsook de toenemende bezorgdheid over klimaatverandering en de stijgende energiekosten, kan deze uitzonderingspositie niet langer worden gehandhaafd.
Voortaan moeten ook recreatiewoningen die worden verkocht of verhuurd een energielabel hebben. Vanaf 1 januari 2024 is het energielabel voor recreatiewoningen verplicht. Hieruit volgt dat 2023 het jaar is waarin je de energie-efficiency van recreatiewoningen moet laten beoordelen.
Ben je eigenaar of beheerder van één of meerdere recreatiewoningen, dan hou je je terecht bezig met de vraag hoe deze nieuwe verplichting op kostenefficiënte wijze kan worden doorgevoerd.
Wat houdt de energielabelverplichting recreatiewoning in?
Het energielabel moet de eigenaar of verkoper beschikbaar stellen:
- aan de koper als de recreatiewoning wordt opgeleverd bij nieuwbouw.
- aan de koper als de recreatiewoning wordt verkocht.
- aan de huurder of bezoeker als de recreatiewoning wordt verhuurd.
Uitzonderingen op het Besluit energieprestatie gebouwen
- Vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2. Denk aan een tiny house, woonboot of woonwagen.
- Gebouwen die ten hoogste 2 jaar in gebruik zijn.
- Woningen die in totaal minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn. En met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het verbruik bij permanent gebruik. Denk aan recreatiewoningen die alleen in het hoogseizoen (zomer) worden gebruikt en de rest van het jaar niet gebruikt worden.