• 100% onafhankelijk
  • Gecertificeerd volgens NEN 8025

Praktijkverhaal: Hoe sporen wij een gaslek op?

Praktijkverhaal van onze inspecteur

Op een vrijdagochtend belde een bezitter van een stacaravan in de Brabantse Peel. Hem was verteld dat er ergens in zijn stacaravan gas weglekte, maar het bedrijf dat dit constateerde, kon het gaslek niet traceren. Ze hadden het wel geprobeerd…, of onze inspecteur een poging wilde wagen, vroeg hij.

Die uitdaging wilden wij wel aangaan omdat wij vertrouwen in onze vakkennis én geavanceerde apparatuur.

Wat doe je in zo’n geval als je bij de stacaravan aankomt? Eerst uitgaan van eigen metingen is wat ons betreft een vereiste. Vandaar dat onze inspecteur startte met een gasdrukmeting.

Die gasdrukmeting toonde inderdaad aan dat er ergens gas ontsnapte. Of dat in of onder de stacaravan was, was nog niet duidelijk. Dat moest verder onderzocht worden.

Door uitgebreid onderzoek – met onder andere de inzet van een gassnuffelaar – constateerde onze inspecteur eveneens een gaslek bij de hoofdafsluiter van de gasleiding. De ontstane situatie was ronduit gevaarlijk omdat afsluiten van de gasleiding binnenin de stacaravan hierdoor geen optie was.

BELANGRIJK: Onze inspecteurs inspecteuren een stacaravan of chalet altijd met een gassnuffelaar of gaslekdetector. Ook als de gasdrukmeting niets verontrustends laat zien. Waarom doen wij dat? Er zijn namelijk situaties te bedenken waarbij een gaslek niet door een gasdrukmeting wordt ontdekt!

Gassnuffelaar Met een gassnuffelaar ofwel een gaslekdetector is een gaslek nauwkeurig op te sporen.

De eigenaar vertelde onze inspecteur dat hij een tijdje terug een erkend installateur een gashaard had laten verwijderen. Tijdens deze klus werd de oude afsluiting afgedopt. Door het juist interpreteren van deze informatie ontdekte onze inspecteur dat de lekkage zat bij het punt waar de oude leiding was afgesloten.

Omdat de gaslekkage zo groot was, werd de LEL-waarde ruimschoots gehaald.

LEL staat voor Lower Emission Level en drukt de ondergrens uit die een gasexplosie kan laten ontstaan door ontsnappend gas. In dit geval lekte er butaan weg.

Om direct iets aan de gevaarlijke situatie te doen, verbeterde onze inspecteur de ventilatie door de ramen open te zetten en adviseerde de eigenaar (een fervent roker) met klem te stoppen met roken in zijn stacaravan!

Eigenlijk moet in zo’n situatie direct de hoofdkraan worden afgesloten, maar omdat die ook lekte, was dat geen optie.

De eigenaar ontdekte met de professionele hulp van onze inspecteur waar de lekkage zich bevond en realiseerde zich terdege hoe gevaarlijk de situatie was. Hij belde direct met een installateur om de lekkage te laten verhelpen.

Conclusie

Naast een potentieel groot gevaar voor de eigenaar van deze stacaravan, stonden de stacaravans – zonder dat hun eigenaars ’t wisten – eveneens in de gevarenzone.

Een stacaravan of chalet laten controleren op veiligheid, doe je niet altijd alleen voor je eigen wel en wee maar ook voor dat van je buren én van het hele park.


Wat is een gaslek?

Een lekkende gasleiding of gasslang wordt lang niet altijd opgemerkt. Toch loop je met een gaslek gevaar.

Een gaslek is een scheurtje of gaatje in de gasslang of gasleiding. Het kan ook zijn dat de leiding of slang niet goed is aangesloten op een apparaat dat gas verbruikt.

Hoe herken je een gaslek?

In Nederland is een stof aan het gas toegevoegd waardoor je ruikt of er ergens gas ontsnapt (de bekende gaslucht). Zodra je gas ruikt is er ongeveer 1 procent gasconcentratie in de lucht. Op dat moment is er nog geen explosiegevaar, maar is het wel belangrijk dat je snel passende maatregelen neemt.

Let op: het is ook mogelijk dat je een gaslek niet (direct) ruikt omdat de ruimte goed geventileerd is.

Gaslek voorkomen

Om gaslekkages te voorkomen, is het belangrijk dat de gasaansluitingen en slangen regelmatig worden gecontroleerd. Let daarbij bijvoorbeeld op scheurtjes en andere beschadigingen.

Lees ons blog: Hoe veilig is de gasslang in je stacaravan of chalet?Hoe veilig is de gasslang in je stacaravan of chalet?

Jouw recreatiewoning

Je gegevens

Contactgegevens

Voorkeursdag

Hartelijk dank voor je aanvraag. Eén van onze medewerkers belt je binnen 24 uur (op werkdagen) om de afspraak in te plannen.

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.