fbpx
  • 100% onafhankelijk
  • Gecertificeerd volgens NEN 8025

Kunnen 7,2 miljoen Nederlanders in Nederland op vakantie?

Wát een geweldig nieuws. Per 1 juli mogen vakantieparken en campings in Nederland weer hélemaal open en ook is het vanaf deze datum weer een stuk gemakkelijker om te kamperen. Dat komt omdat vanaf die datum de gezamenlijke douche- en toiletvoorzieningen weer open mogen.

Bron: Rijksoverheid

Omdat de vakantieplannen van de meeste Nederlanders in de koelkast staan, slaan 5 miljoen Nederlands dit jaar hun lange zomervakantie misschien wel over. Dat is tenminste de verwachting van NBTC NIPO Research na hun onderzoek.

In 2019 gingen 10,9 Nederlanders op vakantie

Trokken vorig jaar zo’n 10,9 miljoen Nederlands erop uit naar binnen- en buitenland. De verwachting is dat dit jaar – door de coronacrisis – dat aantal daalt naar 7,2 miljoen.

Van de 7,2 miljoen Nederlanders die nog wél voorzichtige vakantieplannen hebben, wil een kwart (1,8 miljoen) op vakantie in Nederland. Zolang de onzekerheid rondom het openstellen van grenzen aanblijft en ook de angst voor een tweede coronagolf voortduurt, kan die groep van mensen die in eigen land vakantie willen vieren, verder groeien.

Hoe groot is de vakantiecapaciteit in Nederland?

Kunnen de Nederlandse vakantieaccommodaties 1,8 miljoen Nederlanders herbergen? Volgens het NBTC NIPO is er in juli en augustus plek voor maximaal 4 keer 1,4 miljoen toeristen (met een gemiddelde vakantieduur van 12,6 dagen), dus 5,6 miljoen toeristen in totaal. Uit dit rekensommetje blijkt dus dat er voldoende capaciteit moet zijn.

Toch kunnen deze cijfers gaan knellen

Het blijft op dit moment ongewis hoeveel mensen, die normaal naar het buitenland op vakantie gaan, toch kiezen voor Nederland.

Uit CBS-cijfers blijkt dat de helft van die 1,4 miljoen slaapplekken zich bevindt op kampeerterreinen, denk aan stacaravans en chalets die verhuurd worden.

Er is nog niets zeker, maar het is goed mogelijk dat in juli en augustus het behoorlijk druk kan worden op Nederlandse campings en vakantieparken. Dat gunnen wij de Nederlandse park- en campingeigenaar van harte. Want het vakantieseizoen begon voor hen abominabel.

Een zorgeloze vakantie begint met een veilige omgeving

Dat veiligheidsgevoel is bij vakantiegangers enorm gegroeid door de coronacrisis.

Het is nog steeds een feit – en cijfers wijzen dat uit – dat er meer calamiteiten gebeuren in stacaravans en chalets dan in huizen die permanent worden bewoond. Dat is de reden waarom Ruud Jansen in 2018 startte met Second Home Check.

Voor wie meer inzicht wil in de veiligheid van de vakantiewoning, stacaravan of chalet kan kiezen voor een veiligheidskeuring van Second Home Check. Onze inspecteurs keuren op 41 cruciale inspectiepunten.

Weten op welke punten onze inspecteur keurt? Vraag dan onze gratis checklist aan.

Jouw recreatiewoning

Je gegevens

Contactgegevens

Voorkeursdag

Hartelijk dank voor je aanvraag. Eén van onze medewerkers belt je binnen 24 uur (op werkdagen) om de afspraak in te plannen.

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.