• 100% onafhankelijk
  • Gecertificeerd volgens NEN 8025
Totaalscore 9.1 /10 127 beoordelingen

Stacaravan transport - waaraan denken?

Tijdens het transport van een stacaravan is de kans op beschadiging best groot. Let daarom op een aantal punten voordat je een stacaravan vervoert of verplaatst. Om welke punten gaat het?

Stappenplan bij transport of verplaatsen van je stacaravan

  1. Onafhankelijke inspectie vóór verplaatsing of transport.
  2. Schriftelijke afspraken vastleggen met de transporteur.
  3. Transport van je stacaravan.
  4. Inspectie na transport.

Onafhankelijke inspectie vóór verplaatsing

Wanneer je een stacaravan hebt, of net hebt gekocht, en je gaat hem vervoeren, zorg er dan voor dat je deze bouwtechnisch én veiligheidstechnisch laat inspecteren vóórdat de stacaravan op transport gaat. Tijdens het vervoer van de stacaravan is de kans op beschadigingen namelijk reëel. Bij een bouwtechnische keuring wordt er namelijk een uitgebreide rapportage opgemaakt van de stacaravan met foto’s en onderbouwing.

Ontdek je na het transport beschadigingen of gebreken die er voordien niet waren, dan kun je met een bouwtechnische rapportage aantonen dat deze er beschadigingen of gebreken tijdens het transport zijn ontstaan.

Met een bouwtechnische rapportage sta je natuurlijk veel sterker tegenover degene die het transport heeft uitgevoerd. Waarom is dat zo? Omdat je dan nauwgezet kunt bewijzen in welke staat de stacaravan verkeerde voordat het transport werd uitgevoerd. Wil je hier meer informatie over? Neem contact op, bel naar 0315 74 57 05 of stuur een mail via info@secondhomecheck.nl.

Welke problemen kunnen ontstaan tijdens het transport?

Problemen tijdens het transport van je stacaravan

  • Een stacaravan kan torderen. Wat is torderen? Torderen is een ander woord voor verdraaien. We leggen het uit; omdat een stacaravan is een lang object is, is dat kans van verdraaien best groot. Het gevolg van torderen is dat er bijvoorbeeld leidingen of afvoeren kapot gaan.
  • De gevelbekleding kan scheuren en/of deuken. Een scheur of deuk in je gevelbekleding kan leiden tot hoge kosten bij vervanging. Wanneer je de scheur of deuk niet ontdekt, kan het leiden tot grote vochtproblemen. Lees in onze blog over vocht en hoe je problemen kunt voorkomen.
  • Goten kunnen knappen of beschadigen. Doordat een stacaravan opgehesen moet worden, wat gebeurt met spanbanden, verhoogt dit de kans op het knappen of beschadigen van dakgoten.  Er komt namelijk veel spanning op te staan.
  • Door manouvreren en tijdens de rit kan iets geraakt worden. Een stacaravan is natuurlijk een lang object, wat de kans op schade vergroot.
  • Tegels kunnen scheuren. Door het torderen kan het zijn dat tegels, bijvoorbeeld in de badkamer, scheuren. Ook dit kan een vervelende bijkomstigheid zijn!

Leg afspraken met de transporteur schriftelijk vast

Verwittig je transporteur van het feit dat je vóór het transport een onafhankelijke partij je stacaravan liet keuren en vertel hem eveneens dat je je stacaravan in dezelfde staat wilt ontvangen op de nieuwe locatie. Doe dit schriftelijk, bijvoorbeeld via mail, en stuur de rapportage (van recente datum) eventueel mee.

Kies je voor deze aanpak, dan voorkom je eventuele onaangename discussies na transport. Want met de uitgebreide rapportage toon je aan in welke staat de stacaravan voor het transport verkeerde.

Omdat de stacaravan ook op veiligheid werd gekeurd, is eveneens het functioneren van alle onderdelen nauwgezet vastgelegd. Knapt er een leiding onderweg, dan merk je dat pas als de boel  wordt aangesloten op de nieuwe locatie.

Inspectie na transport

Op zich is het dus geen overbodige luxe na transport de stacaravan nogmaals goed te laten inspecteren.

Ontdek je beschadigingen na het transport? Maak dan direct een foto. Maak een vergelijking tussen de foto’s met degene in het bouwtechnische rapport en zo kun je aantonen dat de defecten tijdens het transport zijn ontstaan. Met deze handelswijze vermijd je onaangename discussies. De schade moet worden vergoed of worden opgelost.

Ontstaat er een dispuut over wie verantwoordelijk is voor wat? Second Home Check kan na transport opnieuw een onafhankelijke bouwtechnische keuring uitvoeren.

Zorg er echter wel voor dat je altijd schriftelijk bevestigt dat de stacaravan in dezelfde staat wordt geplaatst op de nieuwe locatie, die tip gaven we al in het stappenplan.

Heb je vragen over vervoer, verplaatsing of transport van je stacaravan? Bel ons gerust voor deskundig advies via 0315 74 57 05.

Wil je een stacaravan aankopen en hem vervolgens verplaatsen? Vraag hieronder dan ons gratis stappenplan voor aankoop aan. Hierin staat een aantal nuttige tips voor de aankoop van je stacaravan.

Jouw accommodatie

Je gegevens

Contactgegevens

Voorkeursdag

Hartelijk dank voor je aanvraag. Eén van ons team belt je binnen 24 uur (op werkdagen).

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.