• 100% onafhankelijk
  • Gecertificeerd volgens NEN 8025
Totaalscore 9.2 /10 227 beoordelingen

Veiligheid in je stacaravan verhogen? Zo doe je dat.

Trotse eigenaar van een stacaravan of chalet?

Dan ben je daar in de zomermaanden vast vaak te vinden. Het is jullie tweede huis.

Net zoals je thuis de boel beveiligd hebt – tenminste daar gaan we van uit – is het natuurlijk een goed idee om ook je stacaravan of chalet te beveiligen. Een belangrijk onderdeel van die beveiliging is je stacaravan of chalet voorzien van voldoende brandpreventiemiddelen.

Weet je dat stacaravans en chalets net iets meer kans op brand hebben dan gewone huizen? Statistieken wijzen dit uit.

Brandbeveiliging begint met preventie. Maar welke artikelen heb je in een stacaravan of chalet nodig?

Wij raden de volgende artikelen aan:

Poederbrandblusser van zo’n 2 kilo

Een poederbrandblusser kan brandjes op basis van vaste stoffen, vloeistoffen en gassen zonder problemen aan. Daarom is een poederbrandblusser geschikt voor gebruik in en om je stacaravan of chalet.  Ontstaat er brand in een gasverwarming, elektrisch apparaat of met een ontvlambare vloeistof? Met een poederbrandblusser blus je zo’n brandje snel en efficiënt. Omdat een  poederbrandblusser van 2 kilo een beperkt formaat heeft, vind je er vast ergens in je stacaravan een plekje voor.

Of kies voor een vorstvrije schuimbrandblusser van zo’n 2 liter. Het voordeel van een schuimbrandblusser? Hij veroorzaakt minder nevenschade en is ook geschikt voor frituurvetbranden. Maar let op; met een schuimbrandblusser kun je geen gasbranden blussen!

Hittemelder of rookmelder in de stacaravan?

Omdat je je gezin wilt beschermen tegen brand, koolmonoxide en andere gassen wil je vast weten welke melder je moet kiezen voor installatie in je stacaravan of chalet. Kies je voor een hittemelder of een rookmelder? En heb je ook een koolmonoxidemelder nodig?

Denk van te voren na voor welke stoffen je een alarm wilt aanschaffen. Een rook- of hittemelder beveiligt tegen brand, maar detecteert bijvoorbeeld geen koolmonoxide. Daarom adviseren wij te kiezen voor een combimelder én rookgasmelder?

Wat is een combimelder?

Een zogenoemde combimelder detecteert zowel flessengas (propaan, butaan en lpg) als koolmonoxide én narcosegas. Omdat een combimelder op de kleinste gasconcentraties alarmeert, word je ruim op tijd gewaarschuwd.

Koolmonoxide voorkomen

Koolmonoxide is zo gevaarlijk omdat het niet te ruiken, proeven of zien is. Het gas ontstaat bij onvolledige verbranding en kan vrijkomen als er bijvoorbeeld te weinig luchttoevoer is bij gebruik van een gaskachel of gasoven. Doe je die apparaten aan, dan moet je ventileren door ramen of roosters te openen in je stacaravan of chalet. Doe je dat niet, dan vergroot je de kans op afname van zuurstof waardoor geen goede verbranding plaats vindt en koolmonoxide vrij kan komen.

Bron: Het Parool

Twee bewoners van een woning aan de Sloterkade in Zuid zijn woensdagmiddag naar het ziekenhuis gebracht vanwege koolmonoxidevergiftiging.

DOOR: HET PAROOL 10 OKTOBER 2018, 18:37

De koolmonoxide kwam vrij via een geiser in de keuken die niet was voorzien van een afvoer.

Het stel voelde zich niet lekker en belde daarom de brandweer. Ze hadden het vermoeden dat er koolmonoxide was vrijgekomen. Nadat de brandweer arriveerde, zijn ze onmiddellijk naar het ziekenhuis gebracht.

Een woordvoerder van de brandweer laat weten dat ze buiten levensgevaar zijn en zuurstof krijgen toegediend.

De brandweer in Amsterdam rukt in het stookseizoen, de winter, een paar keer per dag uit voor meldingen van koolmonoxidevergiftiging. Een handvol mensen per jaar overlijdt er aan.

Melder
“We raden een koolmonoxidemelder aan,” zegt de woordvoerder. “Wanneer die af gaat, moet je zo snel mogelijk naar buiten. De frisse lucht in. Houd je ramen en deuren dicht. Wanneer de brandweer dan ter plekke is, kunnen ze eenvoudig vaststellen waar de koolmonoxide vandaan komt.”

Een slecht onderhouden kachel, geiser of combiketel is vaak oorzaak van een koolstofmonoxidevergiftiging. De kans dat er monoxide vrijkomt wordt ook vergroot wanneer deze installaties in een slecht geventileerde ruimte staan.

Wat is narcosegas

Al weleens gehoord van narcosegas? Inbrekers gebruiken dit slaapgas dat ze via kieren van stacaravan of chalet naar binnen spuiten. Vervolgens wachten ze een paar minuten om het gas zijn werk te laten doen. De bewoners raken bewusteloos en de inbrekers kunnen hun werk doen. Er zijn combimelders die ook in staat zijn narcosegas te detecteren. Heb je zo’n melder dan ben je ook verzekerd tegen dit soort inbraken.

Combimelder én rookmelder

Wil jij jezelf en je familie voor 100% beschermen? Installeer dan ook een rookmelder. Er zijn namelijk vormen van rook waarbij de koolmonoxideconcentratie zo laag is, dat de combimelder die niet detecteert. Plaats de rookmelder op enige afstand van keuken en badkamer, want zo voorkom je dat het alarm onnodig afgaat.

Montage volgens de veiligheidsnormen

Plaats de veiligheidsproducten zelf óf vraag het onze inspecteur. Tijdens een inspectie monteert hij veilig, vakkundig en zonder bijkomende kosten tal van veiligheidsproducten. De montage gebeurt volgens de geldende normen en dat is wel zo veilig.

Lees meer over de veiligheidsproducten van Second Home Check

Jouw accommodatie

Je gegevens

Contactgegevens

Voorkeursdag

Bedankt voor je aanvraag!

Je ontvangt binnen enkele seconden een bevestigingsmail van deze aanvraag in de mailbox. Heb je geen bevestigingsmail ontvangen en is die ook niet in je spambox beland, neem dan alsjeblieft contact op: 0315 – 74 57 05.

Heb je wel een bevestigingsmail ontvangen, zal één van onze teamleden zo spoedig mogelijk contact met je opnemen om de afspraak samen in te plannen.  In het hoogseizoen van april t/m augustus gebeurt dit helaas niet altijd binnen 24 uur. Wij danken voor je begrip.

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.

Jouw accommodatie

Je gegevens

Contactgegevens

Voorkeursdag

Bedankt voor je aanvraag!

Je ontvangt binnen enkele seconden een bevestigingsmail van deze aanvraag in de mailbox. Heb je geen bevestigingsmail ontvangen en is die ook niet in je spambox beland, neem dan alsjeblieft contact op: 0315 – 74 57 05.

Heb je wel een bevestigingsmail ontvangen, zal één van onze teamleden zo spoedig mogelijk contact met je opnemen om de afspraak samen in te plannen.  In het hoogseizoen van april t/m augustus gebeurt dit helaas niet altijd binnen 24 uur. Wij danken voor je begrip.

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.