• 100% onafhankelijk
  • Gecertificeerd volgens NEN 8025

'Voorkomen is beter dan blussen'

De brandweer timmerde vroeger actief met de slogan ‘Voorkomen is beter dan blussen’ aan de weg. Het was een prachtige slogan, toch? Wat ons betreft is die nog steeds actueel.

Brandpreventie op de camping

Helaas constateren wij tijdens veiligheidsinspecties van vakantiewoningen, zoals stacaravans en chalets, dat het niet altijd goed geregeld is met de brandpreventie op campings en in vakantieparken. Wie nog nooit een brand heeft meegemaakt, vindt het lastig om zich een goede voorstelling te maken van brandgevaar.

Sta er eens bij stil dat een brand zich binnen enkele minuten kan uitbreiden tot een grote brand die enorme schade kan veroorzaken. Die schade beperkt zich meestal niet alleen tot de stacaravan of chalet waarin de brand is ontstaan, maar breidt zich vaak razendsnel uit naar de stacaravans en chalets van de buren.

Een groot gevaar zit ‘m in niet werkende rookmelders of het ontbreken daarvan en/of brandblussers die niet doelmatig zijn.

Hoe brandveilig oftewel hoe veilig is je stacaravan of chalet? Heb je daarover wel eens nagedacht?

Aan aantal feiten op een rij

In het meest recente jaaroverzicht (2018) van de Brandweeracademie wordt geconcludeerd dat bijna 2/3 van de fatale woningbranden ontstaat door menselijk handelen (60%) en ongeveer 1/3 van alle fatale woningbranden ontstaat door een technische oorzaak in elektrische apparatuur.

Let op; deze cijfers hebben betrekking op fatale woningbranden, wat betekent dat er dodelijke slachtoffers als gevolg van brand te betreuren zijn.

In het jaaroverzicht dat de Brandweeracademie uitbrengt, zijn geen koolmonoxide slachtoffers meegenomen. Omdat de cijfers schrikbarend zijn, vullen wij deze aan vanuit een andere bron. Door koolmonoxidevergiftiging overlijden jaarlijks gemiddeld 11 personen, worden 150 mensen opgenomen in het ziekenhuis en worden honderden mensen behandeld op de Spoedeisende Hulp. (bron: https://www.vggm.nl/vggm/nieuwsarchief/jaarlijks_ongeveer_11_doden_door_co

Het object moet de veiligheidssticker verdienen

Omdat het aanbrengen van goedwerkende rookmelders, koolmonoxidemelders, brandblussers en de aanwezigheid van een blusdeken erger kan voorkomen, hebben wij onze rapportages uitgebreid. Vanaf november 2019 staat in onze StaVeilig, StaZeker en StaVerzekerd rapportages de volgende informatie:

Een veiliger park

Het maakt niet uit of stacaravans of chalets in bezit zijn van parkeigenaren of gasten, de veiligheid ervan is van groot belang. Wij voorzien alleen objecten van de Second Home Check veiligheidssticker, die voldoen aan onze veiligheidsvoorwaarden. Is er in een stacaravan of chalet geen rookmelder, koolmonoxidemelder of brandblusser aanwezig of voldoet die niet aan de voorwaarden, dan verdient het betreffende object geen veiligheidssticker. Is er geen blusdeken aanwezig, dan vermelden wij dat als punt van aandacht.

Veiligheidsproducten voor stacaravan en chalet

Onze inspecteur heeft altijd veiligheidsproducten zoals een rookmelder, CO-melder, brandblusser en blusdeken bij zich. Tijdens een inspectie monteert hij ze vakkundig en zonder bijkomende kosten. De montage gebeurt volgens de geldende normen en dat is wel zo veilig.

Ben je tijdens de keuring niet aanwezig en wil je graag dat de inspecteur veiligheidsproducten vakkundig monteert? Geef dan van tevoren door om welke producten het gaat.

Meer informatie over onze veiligheidsproducten vind je hier: Veiligheidsproducten voor stacaravan en chalet

Jouw recreatiewoning

Je gegevens

Contactgegevens

Voorkeursdag

Hartelijk dank voor je aanvraag. Eén van onze medewerkers belt je binnen 24 uur (op werkdagen) om de afspraak in te plannen.

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.