• 100% onafhankelijk
  • Gecertificeerd volgens NEN 8025

Minder recreatiewoningen te koop waardoor krapte dreigt

DE NVM geeft elk jaar opdracht het beschikbare aanbod aan recreatiewoningen in Nederland te onderzoeken.

En wat blijkt uit het recente onderzoek? Er dreigt krapte op de vastgoedmarkt van recreatiewoningen te ontstaan. Wanneer de verkopen op hetzelfde hoge niveau aanhouden, concludeert de NVM dat het beschikbare aanbod verder daalt. Hierdoor kan een krappe verkopersmarkt ontstaan wat resulteert in weinig keuze voor mensen die een recreatiewoning willen kopen en hogere prijzen.

Regionale verschillen

Vooral in de kustgebieden van Noord-Holland en Zeeland is er veel vraag, maar zijn er weinig recreatiewoningen beschikbaar. Dit gebrek aan vakantiehuisjes stuwt de verkoopprijs omhoog. Het valt op dat er vooral in Zeeland veel vraag is naar grote en luxe vakantiewoningen.

In Drenthe is er nog voldoende aanbod van recreatiewoningen. Hier zijn de prijzen gemiddeld en liggen over het algemeen op een lager niveau dan in de rest van Nederland. In Drenthe zijn er nogal wat zogenoemde opknappers op de markt. Dit zijn verouderde recreatiewoningen die voor een lagere prijs verkocht worden waarna de nieuwe eigenaar het vakantiehuisje opknapt. Opknapper kopen? Lees onze tips.

De Waddeneilanden zijn – zoals dat altijd al was – een dure regio. Er is veel vraag en het aanbod is beperkt.

Invloed coronavirus op verkoop recreatiewoningen

Sinds COVID-19 in Nederland is uitgebroken, monitort NVM welke invloed dit heeft op de Nederlandse vastgoedmarkt.

Het aantal verkochte recreatiewoningen lijkt sinds medio maart niet gedaald ten opzichte van vorige jaren. Het aantal recreatiewoningen dat wordt aangeboden is licht gedaald. Gaat het om een tijdelijke dip, dan zullen de gevolgen gering zijn. Houdt het lagere aanbod langer stand, dan kan er een tekort aan vakantiewoningen ontstaan wat kan leiden tot extra prijsstijgingen.

Digitaal doorbladerbare rapportage Nederlandse markt voor recreatiewoningen 2020

Bron: NVM

Ben je van plan een vakantiehuisje of recreatiewoning te kopen?

Behoed je voor een miskoop en vraag ons gratis stappenplan aan.

Wat is een recreatiewoning?

Definitie van een recreatiewoning, volgens NVM:

Dit is een tweede woning voor recreatieve doeleinden die in verschijningsvorm vergelijkbaar is met reguliere woonvormen en kan voor eigen gebruik bedoeld zijn maar ook als investering (verhuur) of mix van beiden.

Wat is een vakantiehuis?

Definitie definitie van een vakantiehuis, volgens Wikipedia:

Een vakantiehuis of recreatiewoning is een huis dat men huurt of koopt om de vakanties door te brengen en bestaat ten minste uit een woonkamer, keuken, slaapkamer, een natte cel met wc en douche of bad en een terras om buiten te kunnen vertoeven.

Jouw recreatiewoning

Je gegevens

Contactgegevens

Voorkeursdag

Hartelijk dank voor je aanvraag. Eén van ons team belt je binnen 24 uur (op werkdagen).

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.