• 100% onafhankelijk
  • Gecertificeerd volgens NEN 8025

Waaraan je moet denken bij het verzekeren van je stacaravan

Op zoek naar een goede verzekering voor de stacaravan?

Bij het verzekeren van je stacaravan moet je bewust rekening houden met een aantal zaken. Dat komt omdat een stacaravan in principe gezien wordt als een tweede huis, wat ook geldt voor een chalet, lodgetent of ander vakantie- of weekendhuisje.

Hieronder de aandachtspunten op een rij.

Nieuwwaarde stacaravan

Heb je een nieuwe stacaravan gekocht? De eerste 5 jaar vergoeden de meeste verzekeraars de nieuwwaarde van je stacaravan of chalet met vaste standplaats. Deze vergoedingsregel geldt trouwens niet voor caravans die achter de auto worden vervoerd (een kenteken hebben of ooit hebben gehad).

Een stacaravan gaat veel langer mee dan 5 jaar. Hoe verzeker je hem na die periode?

Stacaravan verzekeren van 5 jaar en ouder?

Na 5 jaar kijkt de verzekeraar naar de vervangingswaarde of de dagwaarde. Maar hoe bepaal je die? Dat is best lastig. Bel maar eens met verzekeraars en vraag ernaar. Wij deden dat en degenen die ons te woord stonden, kwamen niet verder dan: “U moet maar eens googelen op dagwaarde in combinatie met het merk van uw stacaravan.”

De cruciale vraag is dus; hoe maak je aannemelijk wat de vervangingswaarde of dagwaarde van je stacaravan is. De belangrijkste factoren die daarbij een rol spelen? Dat zijn de aanschafwaarde, de leeftijd, het gebruik én vooral ook het onderhoud van de stacaravan. Omdat die laatste 2 punten moeilijk te meten zijn, vind je hiervoor geen rekentools op internet.

Dagwaarde of vervangingswaarde berekenen stacaravan

Grofweg kun je ervan uitgaan dat de dagwaarde van je stacaravan direct na aankoop met 10% daalt. Daarna zakt de waarde zo’n 5% per jaar. Wil je een betere indicatie? Soms helpt het om te zoeken naar vergelijkbare stacaravans op sites met occasions.

Sommige tussenpersonen of verzekeraars adviseren een rondje over de camping te lopen en bij andere stacaravanbezitters of bij de campingbeheerder na te vragen wat een gelijkwaardige stacaravan zou moeten opbrengen.

Nog beter is het om een verzekeringswaardetaxatie, dagwaarde- of vervangingswaardetaxatie te laten uitvoeren door een onafhankelijke partij. Met zo’n taxatierapport in de hand sta je sterker en voorkom je nare discussies met de verzekeraar.

Wat is dagwaarde, vervangingswaarde of verzekeringswaarde?

De meeste verzekeraars noemen het dagwaarde, maar er zijn er ook die het vervangingswaarde noemen. Wij vinden verzekeringswaarde het beste begrip. Maar eigenlijk zijn dagwaarde, vervangingswaarde of verzekeringswaarde verschillende begrippen voor hetzelfde. Vanzelfsprekend daalt de waarde van een stacaravan naarmate zijn leeftijd stijgt. Dat komt onder andere door gebruik en slijtage.

Verzeker je oudere stacaravan!

Ook bezitters van een oudere stacaravan, dus stacaravans van 5 jaar en ouder, doen er verstandig aan een verzekering af te sluiten. Realiseer je dat schade kan leiden tot enorme uitgaven. Je moet er niet aan denken, maar brandt je stacaravan af, dan draai je ook op voor de ruimingskosten en eventuele schade aan andere stacaravans.

Ja, ik wil de dagwaarde van mijn stacaravan laten bepalen. 

Meer lezen over dit onderwerp?

Waarom je ook een oudere stacaravan moet verzekeren

Je stacaravan verzekeren?

Ons advies? Kies voor een gespecialiseerde tussenpersoon zoals:

Stacaravanverzekering.nl

Recreatieverzekering.nl

Bij Jan Rosier (stacaravanverzekering.nl) en Chris van Eck (recreatieverzekeringen.nl) krijg je de support die je nodig hebt.

Jouw recreatiewoning

Je gegevens

Contactgegevens

Voorkeursdag

Hartelijk dank voor je aanvraag. Eén van onze medewerkers belt je binnen 24 uur (op werkdagen) om de afspraak in te plannen.

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.