• 100% onafhankelijk
  • Gecertificeerd volgens NEN 8025
Totaalscore 9.2 /10 222 beoordelingen

Waarom je ook een oudere stacaravan moet verzekeren

In de eerste week van januari 2019 berichtte Hart van Nederland over twee stacaravans die op camping ’t Reestdal in Balkbrug in vlammen opgingen. Het ging om brandstichting en dat is verschrikkelijk natuurlijk. De eigenaren van beide stacaravans waren niet verzekerd. Gedupeerde stacaravanbezitter Margriet Blaauw zegt daarover in het interview met Hart van Nederland:

En dan heb je inderdaad mensen die zeggen, heb je ‘m dan niet verzekerd de caravan. Ja…uh…, dat heeft geen zin, want de caravan is 30 jaar en heeft maar een restwaarde van € 500,- en is niet te verzekeren.

Heeft Margriet gelijk?

Wij vroegen het aan Jan Rosier, al meer dan 23 jaar eigenaar van Rosier Verzekeringen en Advies. Zijn verzekeringskantoor is één van de grootste tussenpersonen in Nederland die stacaravans en chalets verzekert. Jan is tevens één van de initiatiefnemer van de Sta Zeker Veilig verzekering.

Jan Rosier vertelt:

Stacaravan nieuw gekocht

“De eerste vijf jaar vergoedt de verzekeraar de nieuwwaarde van een stacaravan of chalet. Dat geldt voor alle stacaravans en chalets met een vaste standplaats. Let op; deze vergoedingsregel is niet van toepassing op caravans die je achter de auto vervoert of anders gezegd die ooit een kenteken hebben gehad.”


Definitie stacaravan volgens Wikipedia: De stacaravan is een caravan die zo groot is, dat deze niet regelmatig over de weg vervoerd kan en mag worden.


Waarde stacaravan na 5 jaar

“Na 5 jaar kijkt de verzekeraar naar de vervangingswaarde. Het uitgangspunt hierbij is; wat moet de verzekerde uitgeven om hetzelfde terug te kunnen kopen. Ik adviseer mijn klanten om foto’s te maken van hun stacaravan of chalet en ook de eventuele bijgebouwen te fotograferen. En ik raad aan om een rondje over de camping te lopen en bij anderen of bij de campingbeheerder na te vragen wat een gelijkwaardige stacaravan zou moeten opbrengen.

Het is natuurlijk nog beter een verzekeringswaardetaxatie te laten uitvoeren door een onafhankelijke partij. Met zo’n taxatierapport in de hand staat iemand sterker en voorkomt hij nare discussies met zijn verzekeraar.”

De stacaravan van het echtpaar Blaauw is al 30 jaar oud en zij gingen ervan uit dat hun bezit bijna geen waarde meer had. Dat is jammer, want ook in hun situatie was het zinvol geweest een verzekering af te sluiten. Het uitgangspunt bij alle verzekeringen is dat de verzekerde schadeloos wordt gesteld. Oververzekeren is af te raden, net zoals onderverzekeren. Het bepalen van een aannemelijke vervangingswaarde is daarom een belangrijk uitgangspunt. Sluiten stacaravaneigenaren een stacaravanverzekering af dan is de inboedel meeverzekerd net zoals eventuele opruimkosten tot € 5.000,-.”

“Bij een calamiteit zoals het echtpaar Blaauw is overkomen, zijn zij ook verantwoordelijk voor het ruimen van hun standplaats. In de meeste gevallen wordt daarvoor een sloper in de arm genomen, wat betekent dat iemand die kosten ook voor zijn kiezen krijgt.”

Verzekering afsluiten voor oudere stacaravan

Wat is de conclusie? Ook bezitters van een oudere stacaravan doen er verstandig aan een verzekering af te sluiten. Want verzekeraars gaan altijd uit van de vervangingswaarde. Je moet wel aannemelijk maken wat die vervangingswaarde is. Laat die verzekeringswaardetaxatie door een onafhankelijke partij uitvoeren, want dat voorkomt nare discussies met de verzekeraar in geval van volledig verlies.

Verzekering en 3-jaarlijkse keuring ineen?

Kies voor de Sta Zeker Veilig verzekering en ontvang 10% premiekorting! De Sta Zeker Veilig verzekering is een initiatief van Rosier Verzekeringen, Second Home Check en Ansvar Idéa verzekeringen.

Verzekeren met 10% korting?

Meer lezen over verzekeren van uw stacaravan op leeftijd? Waaraan moet je denken bij het verzekeren van je stacaravan


Bron: Hart van Nederland

De angst zit er goed in op camping ‘t Reestdal in Balkbrug. Afgelopen donderdagnacht gingen er door brandstichting twee stacaravans in vlammen op. De eigenaren, een alleenstaande man en een echtpaar, waren niet verzekerd.

Campingeigenaar Jeroen Slager vindt het verschrikkelijk wat er gebeurd is en hij en zijn familie slapen er slecht van, maar hij is ook onder de indruk van alle hulp die wordt aangeboden uit allerlei hoeken. Andere vaste gasten komen binnenkort helpen met opruimen, en er is een inzamelingsactie gestart voor nieuwe caravans voor de getroffenen.

Op donderdagavond 3 januari zijn 2 stacaravans op camping ‘t Reestdal zomaar moedwillig in de brand gestoken. Beide stacaravans zijn verwoest en moeten afgevoerd worden.

Camping ‘t Reestdal heeft op dit platform het initiatief genomen (met toestemming van de families) om hen te helpen. Met dit bedrag kunnen de oude stacaravans gesloopt en afgevoerd worden.  Wat overblijft is een klein startbedrag voor de aanschaf van een andere stacaravan. Voor iedereen die meer dan € 30,– doneert zal een gezellige avond worden georganiseerd samen met de gedupeerden Jan Kriekjes en Jaco en Margriet Blaauw. Beide stacaravans waren niet verzekerd.

Jouw accommodatie

Je gegevens

Contactgegevens

Voorkeursdag

Bedankt voor je aanvraag!

Je ontvangt binnen enkele seconden een bevestigingsmail van deze aanvraag in de mailbox. Heb je geen bevestigingsmail ontvangen en is die ook niet in je spambox beland, neem dan alsjeblieft contact op: 0315 – 74 57 05.

Heb je wel een bevestigingsmail ontvangen, dan belt één van ons team binnen 24 uur (op werkdagen) zodat wij de afspraak samen kunnen inplannen.

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.

Jouw accommodatie

Je gegevens

Contactgegevens

Voorkeursdag

Bedankt voor je aanvraag!

Je ontvangt binnen enkele seconden een bevestigingsmail van deze aanvraag in de mailbox. Heb je geen bevestigingsmail ontvangen en is die ook niet in je spambox beland, neem dan alsjeblieft contact op: 0315 – 74 57 05.

Heb je wel een bevestigingsmail ontvangen, dan belt één van ons team binnen 24 uur (op werkdagen) zodat wij de afspraak samen kunnen inplannen.

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.