• 100% onafhankelijk
  • Gecertificeerd volgens NEN 8025
Totaalscore 9.2 /10 172 beoordelingen

Zijn rookmelders verplicht in vakantiehuizen?

Vanaf 1 juli 2022 moet in iedere woning in Nederland een rookmelder hangen. Voor nieuwbouwhuizen was deze verplichting er al langer, maar de regelgeving geldt vanaf 1 juli 2022 ook voor bestaande woningen.

Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Het invoeren van de nieuwe regel heeft als doel het redden van levens.

Brand maakt geen onderscheid!

De verplichting voor rookmelders geldt nog niet voor vakantiehuizen en op zich is dat vreemd. Brand maakt geen onderscheid tussen permanent bewoonde huizen en vakantiehuizen!

Bij de veiligheidskeuringen, zoals Second Home Check die uitvoert bij vakantiehuizen, geldt de verplichting voor rookmelders wél. Om de veiligheidssticker – het kenmerk dat een vakantiehuis aan onze normen voldoet – te kunnen verdienen, moet er niet alleen een goed werkende rookmelder aanwezig zijn, maar ook een koolmonoxidemelder en brandblusser (2kg). De aanwezigheid van een blusdeken bevelen wij van harte aan.

Met deze voorwaarden, gaat Second Home Check dus een stap verder dan de overheidsregels en dat is niet zonder reden.

Welke preventiemiddelen zijn in vakantiehuizen van levensbelang?

Koolmonoxidemelder

Omdat de ruimtes in een stacaravan of chalet kleiner zijn dan in de meeste woonhuizen, is de kans op het ontstaan van koolmonoxide groter.

Koolmonoxide kan ontstaan tijdens een onvolledige verbranding. Een onvolledige verbranding onstaat als er te weinig aanvoer is van zuurstof. Omdat er in een stacaravan of chalet meestal in dezelfde kleine ruimte wordt gekookt en geleefd, is de kans op een koolmonoxidevergiftiging groter.

Omdat vakantiehuizen niet permanent bewoond worden, kunnen die na een periode van afwezigheid, klam en koud aanvoelen. Om jezelf te verwarmen, doe je de kachel aan. Vanuit een kachel kan koolmonoxide ontstaan door onvolledige verbranding.

Er is nog een reden waarom een koolmonoxidemelder van levensbelang is in een vakantiehuis. Stacaravans en chalets zijn vaak afgesloten ruimtes, wat goed ventileren moeilijker maakt dan in een woning.

Omdat koolmonoxide niet te ruiken, te proeven, te horen of te zien is, wordt het ook wel een sluipmoordenaar genoemd.

Niet elke koolmonoxidemelder is geschikt voor de stacaravan of chalet. De koolmonoxidemelders die onze inspecteurs gratis monteren, hebben een sensor die beter tegen de kou kan en daardoor beter geschikt is voor plaatsing in een stacaravan of chalet.

Rookmelder

Net zoals in permanent bewoonde huizen kan er in een vakantiehuis brand uitbreken. De meeste branden ontstaan door menselijke fouten. Maar ook technische apparatuur is vaak een vermoedelijke oorzaak.

De meeste slachtoffers vallen ’s nachts door het inademen van rook. Dat komt omdat ’s nachts je reuk aanzienlijk minder goed is dan overdag. De rookmelder detecteert de rook wél en zal je alarmeren.

Waarom zijn er accommodaties zonder rookmelder?

Waarom zijn er accommodaties die geen rookmelder hebben? Er zijn mensen die er simpelweg niet aan denken. Of ze weten niet waar ze de rookmelder moeten ophangen, of ze gaan ervan uit dat het te veel moeite kost om de rookmelder te plaatsen.

Er zijn ook mensen die denken dat een rookmelder vaak afgaat terwijl er niets aan de hand is. Als een rookmelder dichtbij de keuken hangt, kan een rookmelder reageren op waterdamp en afgaan. De plek van plaatsen is dus belangrijk.

Wie een rookmelder aanschaft bij Second Home Check, kan samen met de inspecteur de beste plaats bepalen.

Brandblusser

Om in aanmerking te komen voor het Second Home Check veiligheidssticker, moet er in de accommodatie ook een brandblusser aanwezig zijn. De brandblussers die Second Home Check aanbiedt, zijn poederblussers van 2 kg. De poederblusser heeft een blussende werking van ongeveer zesmaal de werking van een CO2 blusser. Het is daarom de meest verkochte brandblusser.

Blusdeken

Een blusdeken is niet verplicht, maar bevelen wij wel van harte aan. Een blusdeken of branddeken is ideaal om de zuurstoftoevoer tijdens een brand te stoppen, waoordoor het vuur kan worden gedoofd.

Lees meer over de veiligheidsproducten

Onzichtbare gebreken

Tijdens een veiligheidskeuring wordt gekeurd op gas, water, elektra en vocht. Onze inspecteurs komen vaak de volgende gebreken tegen: gaslekkages, koolmonoxide, niet werkende aardlekschakelaars en hoge vochtwaardes waardoor materiaal kan wegrotten.

Veiligheidskeuring aanvragen

Second Home Check neemt op werkdagen binnen 24 uur contact met je op om de keuring in te plannen.

Jouw accommodatie

Je gegevens

Contactgegevens

Voorkeursdag

Bedankt voor je aanvraag!

Je ontvangt binnen enkele seconden een bevestigingsmail van deze aanvraag in de mailbox. Heb je geen bevestigingsmail ontvangen en is die ook niet in je spambox beland, neem dan alsjeblieft contact op: 0315 – 74 57 05.

Heb je wel een bevestigingsmail ontvangen, dan belt één van ons team binnen 24 uur (op werkdagen) zodat wij de afspraak samen kunnen inplannen.

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.